Granitové dřezy jsou odolné, mají široké barevné spektrum i jednoduchou údržbu. Pokud jste narazili na potřebu nového dřezu, granit by vám neměl uniknout z dohledu. Dbejte však na kontrolu kvality a zjistěte, na co si dát pozor. Zároveň považte vaše možnosti a ptejte se, jestli je tento materiál právě pro vás.
Není všechno granit, co je matné, a tak je nutné dát si pozor především na složení. Pravý materiál by měl být složen z:
● cca 80 % křemenných (žulových) písků
● cca 20 % nezbytných pojiv a barviv
“Ganitový dřez” není přesně definovaný produkt, je tedy možné tento název použít i u různých napodobenin.
Jak již bylo zmíněno, granitový dřez není přesně definovaný název a napodobenin je plný trh. Buďte si vědomi toho, že – na rozdíl třeba od elektroniky – zde nutně neplatíte za kvalitní materiál.
Příklad: Jednodřez s odkapem pod 4 500 Kč je podezřelý
Za co byste ale platit měli jsou zkušenosti výrobce, který používá osvědčený materiál i technologii. Nastudujte si tedy známé výrobce i zkušenosti jejich zákazníků.
● Granit je velice kvalitní materiál, který s sebou ale nese vyšší hmotnost. Váha takového dřezu se pohybuje mezi 13–16 kg.
● Jako každý dřez i tento by měl ideálně mít mezi 18–25 centimetry hloubky. Zde platí, že více je více, jelikož do mělkého dřezu se vejde málo nádobí a voda stříká ven na linku i podlahu.
● Ačkoliv jsou zde minimální nároky na údržbu i tak je nutné vědět, jak správně granitové dřezy čistit a udržovat.
Ve světě kuchyní jsou tři velcí hráči: granit, nerez a keramika. Jaké jsou základní výhody a nevýhody granitu oproti nerezu, či keramice?
Nerezové dřezy jsou opačným pólem luxusních granitových dřezů a jsou tak alternativou pro méně náročné uživatele.
Výhody:
- cenová dostupnost – s přehledem nejviditelnější rozdíl je cena. U velmi kvalitních nerezových dřezů se teprve dostáváme do cenové kategorie průměrných (avšak již kvalitních) granitových dřezů,
- množství tvarů – díky jejich rozmanitosti jsou tyto dřezy ve všech možných tvarech pro nejrůznější kuchyně,
- designová jednota materiálů – mnohé kuchyně jsou vybaveny nerezovým příslušenstvím.
Nevýhody:
- údržba – oproti keramice i granitu zůstávají stopy po kapkách vody, je tedy třeba neustálé čištění,
- jediná barevná varianta,
- na rozdíl od granitu se nerez pohybuje a vydává zvuky (reakce na prudkou změnu teploty, protlačení, hluk při poklepání apod.) což ubírá na pocitu kvality.
- absence přirozených antibakteriálních schopností povrchu
Keramika si s granitem mohou podat ruce. V případě keramických dřezů samozřejmě také záleží na kvalitě provedení. Kontrola je však náročnější a u nekvalitní keramiky může dojít například k obarvení.
Keramika je náchylnější na poškození nárazem. Kvalitou jsou si ale granit i keramika velmi blízcí.
Rozdíl je tedy především vizuální, keramika je lesklá a hladší, zároveň na přirozeném světle mírně mění odstín, granit zůstává ve své barvě. Před koupí se tedy dostatečně informujte o rozdílech mezi dřezy z keramiky a granitu.
Granitové dřezy jsou velmi příjemným kuchyňským doplňkem, avšak nejsou jediným hráčem na trhu a nepatří ani k nejlevnějším variantám. Ve finále bude tedy záležet na vašich konkrétních požadavcích a nárocích.
Vyhledejte dostatek informací, zkrášlete si dům svých snů podle vlastních představ a jakmile se rozhodnete, dejte nám do komentářů vědět, která varianta pro vás byla ta pravá!
![]() |
![]() |
![]() |
1 Jaké zkoušky můžu skládat?
Více zde >>2 Kolik zkoušky stojí?
Více zde >>3 Kdy můžu složit zkoušku?
Více zde >>4 Kde můžu složit zkoušku?
Více zde >>5 Jak jsou zkoušky uznávány?
Více zde >>6 Pro zaměstnavatele
Více zde >>